Main Content

Kínában már évezredek óta alkalmazzák a gyógynövényeket különféle betegségek kezelésére.

A gyógyító eljárások körébe tartozik a növényi, állati és ásványi eredetű gyógykészítményekkel és teakeverékekkel való gyógyítás. Minden növénynek, ásványnak és állati eredetű anyagnak van rá jellemző sajátossága, energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban.

A négyféle energia a hideg, hűvös, meleg, forró. Például a hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak. A gyógynövényeknek ötféle lehetséges íze van: csípős, édes, savanyú, sós és keserű. A csípős gyógynövényeket izzasztásra, a qi és vér keringésének serkentésére használják. Ezeket rendszerint felszíni, felületi problémáknál alkalmazzák.

Az édes gyógynövényeknek három fő funkciója van: a hiányok feltöltése, más gyógynövények harmonizálása, detoxifikálás, fájdalom csillapítás és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.

A savanyú gyógynövényeknek szintén három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.

A sós ízű gyógynövények puhítják a keményedéseket, olajosítják a beleket és elősegítik a lefelé való ürítést. Az ilyen növényeket kemény székletek lazításához, vagy kemény duzzanatok/daganatok (mint strúma) oldásához használják.

A keserű gyógynövények elősegítik a bélmozgásokat, enyhítik a lázat és hőérzetet, harmonizálják a qit, felszárítják a nedvességet és kitisztítják a hőt. Ugyanakkor táplálják a veséket és jók a nedvesség eredetű betegségek kezelésére is. A gyógynövény a felszívódás után négy különböző irányba mozoghat: felfelé; lefelé; befelé, kifelé.

Minden gyógynövény behatol valamelyik meridiánba vagy meridiánokba. A többkomponensű gyógynövény recepteknél az egyes alapanyagok úgy vannak kiválasztva, hogy egymásra hatásukat figyelembe veszik, így elkerülhetők a mellékhatások és a gyógyhatást maximalizálni lehet.

A gyógynövények szedési ideje függ a megbetegedéstől. Enyhe megbetegedésnél elegendő pár napos fogyasztás. Súlyosabb, komplexebb kórképeknél szükséges lehet akár 4-5 havi kúra is.